7.10.08

Luca Zanasca (Callzature) monopolitza el mallot groc del 9è Cinturó Ciclista de l'Empordà


L’italià, vencedor de la primera etapa, en què el vent va ser el protagonista, ja no es va treure el mallot de líder en el que restava de cursa, gràcies al treball del seu equip. Rabou (Rabobank) i Quadranti (Katay) es van endur la segona i tercera etapa

Figueres- L’italià Luca Zanasca (Callzature) va ser el gran dominador de la 9a edició del Cinturó Ciclista de l’Empordà, en què només ell va vestir-se amb el mallot groc. La prova passarà a la història pel fet d’estrenar-se dins el calendari de la UCI en la seva categoria Continental professional, però també per la seva duresa –en la segona etapa, de 175 km, un grup de quasi mig centenar de corredors van creuar la línia d’arribada a Empuriabrava a 45’ del vencedor- i per la virulència de la tramuntana en l’etapa inicial. Tot i la seva superioritat, Zanasca va haver de defensar, en l’última etapa, els 14’’ de marge que disposava respecte Antonio Olmo (Fuerteventura), Mikel Nieve (Orbea) i Guillaume Pont (Azysa), que serien segon, tercer i quart, respectivament.

Zanasca va sorprendre els teòrics favorits en la primera etapa, la del divendres 3 d’octubre, entre Empuriabrava i Roses i de 152 km. Les ascensions a Perafita, per la vessant rosinca, i a la Vajol, des de Maçanet –el temut “Petit Mortirolo”- no van ser suficients per crear grans diferències, però sí el vent del nord, que amb molta força va seccionar el gran grup. Olmo (Fuerteventura), Pont (Azysa), Nieve (Orbea), Pardilla (Burgos), Fabry (La Pomme) i el mateix Zanasca marxarien escapats durant molts quilòmetres, tot i que amb poc menys d’un minut de marge respecte el grup perseguidor. A Perafita –en la segona vegada de la jornada que ascendien aquest port, ara des de Port de la Selva, Zanasca va ser el més fort, i tot i que en el descens fins a Roses Olmo, Pont i Nieve li retallarien la diferència –van arribar a 14’’ el primer líder, va aconseguir creuar en solitari la línia d’arribada a Roses en una etapa en què dos dels altres equips professionals inscrits, el Rabobank i el Davitamon-Lotto, no es van deixar veure.

L’etapa reïna, la de l’endemà, amb 175 km i les dificultats orogràfiques dels alts d’Oix, Rocabruna, Santigosa i Santa Pau, no va decebre. Abans d’afrontar la primera ascensió, Vicente García (Aluminis Sant Jordi), Giorgos Fattas (A-Style) i Julián Antomarchi (La Pomme) es van escapolir del gran grup i van circular per davant amb quasi 45’’ de diferència màxima. Però van ser absorbits ja en les primeres rampes de l’alt, en què llavors Vicente Belda (Fuerteventura), Ibon Zugasti (Azysa) i de nou Fattas marxarien per davant. El grec perdria contacte amb els dos primers pujant l’alt de Rocabruna, que coronarien en solitari. Des d’aquí, Zugasti i Belda van arribar a tenir 2’ d’avantatge, però no es van entendre i el treball de l’equip del líder, el Callzature, va servir per neutralitzar l’escapada ja en plena ascensió a Santigosa, on el grup es va donar un respir. La tranquil·litat va durar uns 30 quilòmetres, fins que Thomas Rabou (Rabobank) va decidir provar la fuga en solitari. L’holandès va comptar amb la permisivitat de l’equip del líder, que va decidir controlar l’escapada per evitar diferències perilloses i Rabou, després de pedalar sol durant prop de 60 km, va imposar-se a Empuriabrava, amb 39’’ d’avantatge respecte el grup, encapçalat pels seus companys Eugeny Popov, segon, i Steven Kruijswijk, quart. Thomas Ongena (Profel), tercer, es va colar, a l’esprint, entre els dos corredors del Rabobank. Zanasca mantindria sense problemes el mallot groc, però amb només 14’’ de diferència respecte Olmo, Nieve i Pont i 39’’ sobre Sergio Pardilla, els quatre corredors que, sobre el paper, tenien més opcions d’intentar la gesta en la darrera etapa, tot i que un grup de set corredors –del 6à al 12è de la general- tenia només més d’un minut de desavantatge, un fet a tenir en compte pel Callzature italià.

Però diumenge, la general no patiria modificacions, tot i que l’ascensió a Sant Pere de Rodes, per la vessant de Port de la Selva, a uns 20 km del final, feia presagiar molta batalla en busca del liderat final. Però el Callzature italià es mostraria com un equip molt poderós, i van manejar a la perfecció totes les circumstàncies de cursa. Primer van permetre l’escapada d’un grup format per Sánchez i García (Aluminis Sant Jordi), Aranzazu (Fuerteventura), Lebouch (La Pomme) i Mínguez (Orbea), que passarien escapats pels alts de la Salut de Terrades i d’Agullana. Els companys de Zanasca, però, ensorrarien l’escapada a l’alt de Perafita –novament des de Roses. Amb els corredors reagrupats, Andrés Atuña (Burgos) seria el primer en atacar. L’intent d’Atuña va desmembrar el grup, capitanejat, però, en la seva part davantera, pel líder i el seu equip. A mitja ascensió, però, l’italià Quadranti (Katay) va intentar la gesta d’eixugar el 1’36’’ de desavantatge que tenia a la general en relació a Zanasca. Quadranti i Atuña van encapçalar el pas per l’alt de Sant Pere de Rodes i es van llançar al descens a la recerca d’ampliar el marge de temps. De tota manera, no van arribar a tenir més de 30’’ de diferència, ja que, per darrera, Rabobank i Callzature van treballar a la perfecció. Ja a Figueres, i amb el gran grup trepitjant els talons dels dos primers, Quadranti va atacar, i va aconseguir arribar en solitari a la Torre Galatea, amb només 6’’ d’avantatge respecte l’excampió del món contra el rellotge, l’holandès Lars Boom (Rabobank) i 8’’ sobre el grup en què viatjava Zanasca, que s’enduria el mallot groc i la barretina cap a Itàlia.

Pel que fa a les classificacions complementàries del 9è Cinturó de l’Esport Ciclista Figueres, Antonio Olmo (Fuerteventura) es van endur la general de la regularitat i la dels corredors nacionals; Guillaume Pont (Azysa), la de la muntanya; José Luis Roldán (Andalucía), la de les metes volants; Steven Kruijswijk (Rabobank), la dels sub-23; Oriol Colomer (Azysa), dels corredors catalans i Zanasca (Callzature), la dels estrangers. El Callzature completaria l’èxit amb el primer lloc per equips en una cursa amb 134 inscrits, 38 dels quals van abandonar en alguna de les tres etapes.

En aquest enllaç podreu trobar les classificacions completes: http://www.edosof.com/2008/emporda/